Trouwen

Als je gaat trouwen zonder iets te regelen, trouw je in gemeenschap van goederen.

Per 1 januari 2018 is de wet gewijzigd en gelden er nieuwe regels. Zo blijft alles wat eigendom van een van beide was, alleen eigendom van die persoon. Ook erfenissen en schenkingen blijven eigendom van degene die deze heeft geerfd/geschonken heeft gekregen.

Alles wat jullie samen in eigendom hebben (het maakt daarbij niet uit voor welk aandeel), wordt van jullie samen. Dit is niet altijd de bedoeling. Bijvoorbeeld als je een deel van je vermogen altijd privé wilt houden. Of als de woning op naam van één van jullie staat. Of als jij of je partner een onderneming heeft.

In dat geval maak je huwelijkse voorwaarden. Dat kan ook als je al getrouwd bent.

In de huwelijkse voorwaarden bepaal je of, en in hoeverre jullie vermogen gemeenschappelijk wordt. Dat is belangrijk bij scheiden of overlijden.

Je kunt afspreken dat niets gemeenschapplijk wordt en dat jullie ook inkomsten of vermogen ook niet met elkaar verrekenen. Of dat ieder zijn privé-vermogen houdt, maar dat jullie alle, of een gedeelte van jullie inkomsten en vermogen verrekenen alsof dit gemeenschappelijk was.

Als jij of je partner een onderneming heeft, bescherm je je privé-vermogen beter bij faillissement van de onderneming, als je huwelijkse voorwaarden hebt.

Wij leggen het je graag uit in een gesprek bij ons op kantoor of bij je thuis.